Tajomstvo chuti

Káva sa pripravuje zo zmesi zŕn z dvoch druhov kávovníka: arabiky a robusty. Kávovník arabiky pôvodne pochádza z arabského poloostrova. Rastie len vysoko v horách od rovníka až po oba obratníky.

Kávovník arabiky je citlivejší a delikátnejší ako kávovník robusty, jeho semená majú veľmi nízky obsah kofeínu, preto káva z neho je kyslejšia. Bôby na strapcoch dozrievajú postupne a pomaly, preto jeho plody viac a prenikavo voňajú.
Kávovník robusty je odolnejší voči chorobám a parazitom kvôli zvýšenému obsahu kofeínu. Rastie rýchlejšie a nepotrebuje na svoju ochranu žiadne pesticídy. Práve vďaka kofeínu má typickú horkú chuť, ktorú my na Slovensku dôverne poznáme z našich zalievaných káv.

Výber kávových zŕn, ich vzájomná kombinácia a spôsob praženia, to sú tajomstvá aj talianskej GOPPION CAFFÉ.
Nahor